Pages

25 March 2011

Rahsia Di Sebalik Burger yg Mantap


pork panggang, eiiii

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang proses tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah.


Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.


Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala pork product yg lain seperti lard (minyak babi), pork fat(lemak babi), ham(ini asal nama hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yg biasa serve during breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak apa
bagi Muslim.

Saya pernah bekerja di sebuah HotelKL, di situ terdapat satu BUTCHER Dept…..
1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah saluran usus yg digunakan sebagai kulit sausage.


Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork.


2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll, meatloft, pastrami dan salami.
Benda ni semua boleh didapati di supermarket.


3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi.
Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini, Bapanya adalah seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik.


Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan Jenjarum Banting.
Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih bekalan, beliau telah merayau-rayau dikawasan sekitar.


Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki kawasan yangmelibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja beliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan,dilihatnya daging-daging ayam berlongok-longok.
Kemudian daging-daging babi berlongok-longok disebelahan. . Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger dan daging- daging ayam dan babi tersebut dicampur dan digaul bersama kemudian dijadikan burger..


Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging babi dengan daging ayam! Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk..Dengan mencampurkan daging ayam dan babi burger mudah
dibentuk. Katanya lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu. Tapi jika mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut.


Lu ingat itu supplier cukup ka u ntuk supply satu Malaysia (Tak tahu supplier mana yang ambil dari dia).
Tokeh tersebut siap kata “SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI”, menyirap darah bapanya.Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buatserbuan tak ada apa-apa yang jumpa,kilang tersebut pun takde. Mungkin dah pindah bila menyedari ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.

Read more: http://fid.ohmacamitu.com/search/kilang-burger-ramly/#ixzz1HagNzy1w


4 comments:

 1. eeeiiii gelinya....wekkkk tak nk mkn burger lagik.

  ReplyDelete
 2. bahay2...berhati-hatilah memilih makanan terutama makanan segera

  ReplyDelete
 3. kalau nak hancurkan melayu, senang je kan. Kena hati2 nih!

  ReplyDelete
 4. waa.... ini macam amat bahaye ooo..

  ReplyDelete

Kepada sape yg belum Follow blog ni,Sudi-sudikan la..

Apesal.com

Pakat Follow blog ni..

My widget


Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Search Blog